TADY JE příroda jak má být

Naše malá

moštárna

máme jeden cíl

Poskytovat nejvyšší kvalitu
našich moštů a skvělé služby.

V roce 2000 jsme začali hospodařit na 2 hektarech ovocného sadu v obci Podolí u Přerova, který jsme si natolik zamilovali, že jsme zde v roce 2008 postavili rodinný dům a začali zde žít. Ovoce ze sadu jsme nejprve využívali pouze pro vlastní účely, a to především pro výrobu moštů, sušeného ovoce, čajů a dalších tekutých dobrotwink

Objem vyrobených moštů byl stále větší, proto jsme jím začali obdarovávat rodinu a přátele. Jejich reakce byla velmi pozitivní, proto jsme se rozhodli pro zřízení malé moštárny. Dalším důvodem byla skutečnost, že velmi fandíme malým výrobcům českých a nejlépe lokálních potravin s garancí původu vstupních surovin a jsme velmi rádi, že jsme mohli rozšířit jejich řady.

V roce 2015 jsme tedy vybudovali v našem domě provozovnu moštárny a začali vyrábět. Moštárna je malá a vyžaduje obsluhu prakticky v každém kroku (více se dozvíte na odkazu „Moštárna“). Je to sice náročnější způsob výroby, na druhou stranu je výsledkem výborný domácí mošt. První rok byl zkušební, vyrobili jsme jablečné mošty a kombinace jablečného moštu s jinými ovocnými a zeleninovými šťávami. Našimi zákazníky byli v tomto roce pouze rodinní příslušníci a přátelé, kteří nyní tvoří základnu nadšených stálých odběratelů. V roce 2016 jsme začali naše mošty také nabízet lokálním prodejcům zdravých potravin.

 

Že to děláme dobře, o tom svědčí nejen naši sousedé, kteří od nás pravidelně odebírají pro své rodiny, ale i ohlasy od zákazníků, kteří jsou ze vzdálených míst. Jsme rádi za každou objednávku protože víme, že vzájemný prospěch a důvěra buduje naše společné zájmy – zdraví našich nejbližších.

Moštárna

Mošty vyrábíme v malé rodinné moštárně bez využití polo či plně automatizované výrobní linky, proto každý kus ovoce prochází několikanásobnou kontrolou. Při přípravě zpracováváme ovoce z vlastního sadu, dále z produkce drobných moravských sadařů, a také pěstitelů, pěstujících ovoce dle metodik režimu SISPO.

Princip moštování spočívá v důkladném ručním přebrání ovoce a jeho omytí, drcení, lisování a šetrném tepelném ošetření, tzv. pasterizaci. Mošty jsou přímo z pasterizátoru plněny do vzduchotěsných potravinářských obalů, které jsou vloženy do papírových boxů. Tím je zabráněno přístupu světla k produktu. Mošt vyrobený v malé moštárně se vyznačuje výraznou ovocnou vůní a plnou chutí. Také mírný zákal (dužnina) je jeho přirozenou a kvalitativně významnou složkou.

Náš základní tým

Silvie

Má žena Silvie, bez ní by to nešlo. Dodává našemu týmu ženský pohled na svět. Prostě to na co by chlap nikdy nepřišel

Jaromír a Barunka

Mé děti, má motivace, dnes již nepostradatelná část našeho rodinného týmu

Jaromír

To jsem já Jaromír. Snažím se o výrobu tradičních přírodních produktů v dnešní moderní době.

01.

SAD

Náš sad se nachází v obci Podolí v olomouckém kraji na hranici mezi úrodnou Hanou a podhůřím hostýnských vrchů. Sad byl založen manželčiným dedečkem v roce 1945. Lípy, modříny a buky , které ohraničují celý sad, jsou původní. Ovocné stromy jsme postupně obnovovali, dnes jich máme asi 150 kusů z nichž převažují jabloňe. Patým rokem včelařím, takže naše stromy jsou výborně opýlené a máme i vlastní výborný  med.

02.

OVOCE

  • naše podzimní odrůdy James Grieve, Doris

  • raně zimní odrůdy Prima, Šampion,Matčino

  • pozdně zimní odrůdy Jonagold, Golden Delicious, Idared, Rubín, Spartan

03.

LIDÉ

pokud nezvládneme vše v nejužším kruhu rodiny, tak využíváme i další rodinné příslušníky – rodiče, babičky, dědečky, tety a další

Pěstujeme s láskou v našich sadech.

Pokud pěstujete jablka s láskou, chutnají minimálně 5x více než z obyčejného sadu.

JOSEF HEVIÁNEK

sadař