TADY JE příroda jak má být

Sad

a příroda

Jablka jsou cenným zdrojem vitamínu C a pektinu, mají pozitivní efekt na lidský organismus.

Odrůdy

Odrůdy jabloní se dělí podle období dozrávání plodů na letní, podzimní, raně a pozdně zimní.

– naše podzimní odrůdy James Grieve, Doris

– raně zimní odrůdy Prima, Šampion,Matčino

– pozdně zimní odrůdy Jonagold, Golden Delicious, Idared, Rubín, Spartan

Péče o sad

Jabloň je nejznámější a nejrozšířenější ovocný druh pěstovaný v mírném podnebném pásu. Pěstuje se více než 60 odrůd. Pro pěstování jim vyhovuje převážná část území ČR. Ideální pěstitelské oblasti jsou v podhůří, kde je dostatek vláhy a menší výskyt chorob a škůdců. Což umístění našeho sadu v podhůří hostýnských vrchů bezezbytku splňuje. V celém sadu máme zavlažování , travní porost mulčujeme, provádíme každoroční prořez větví, kontrolujeme půdní pH.

Sklizeň

Výběr odrůd.
Rozhodněte se, zda chcete mít na zahradě zastoupené odrůdy staré i nové. Na soukromých jedlých zahradách a ekozahradách je obvykle prvotním kriteriem chuť. Přijde Vám to samozřejmé, ale vězte, že u extenzivních sadů jsou prvotními kriterii: skladovatelnost, odolnost proti otlaku (transport), odolnost proti nemocem a až poté chuť. Přednostně volíme odrůdy odolné nemocem.

Produkty

V září roku 2015 byla zahájena první sezóna moštárny.
V prvním roce jsme vyráběli jablečný mošt a jablečný mošt s přidáním další ovocné nebo zeleninové složky v pětilitrovém balení. Od té doby se sortiment podstatně rozšířil. Dnes kromě ovocných a zeleninových moštů máme v nabídce sušené ovoce, sirupy, ovocný čaj, džemy, marmelády , jablečný ocet, med květový, lipový, pastový. Všechny naše produkty mají jednotný vzhled.

Zpracování a uchování ovoce

Důležitost ovoce pro správnou výživu a zdraví je všeobecně známá. Zdravé a svěží syrové plody domácí produkce však nejsou dostupné po celý rok. Skladovatelnost čerstvého ovoce v domácích podmínkách je omezená. Chceme-li mít v jídelníčku ovoce i několik měsíců po sklizni, je nezbytné přistoupit k jeho zpracování a konzervaci. Možností, jak prodloužit dobu konzumovatelnosti ovoce je například výroba ovocných moštů a šťáv, sušení, výroba džemů, marmelád a sirupů.

 

Princip moštování spočívá v důkladném ručním přebrání ovoce a jeho omytí, drcení, lisování a šetrném tepelném ošetření, tzv. pasterizaci. Mošty jsou přímo z pasterizátoru plněny do vzduchotěsných potravinářských obalů, které jsou vloženy do papírových boxů. Tím je zabráněno přístupu světla k produktu. Mošt vyrobený v malé moštárně se vyznačuje výraznou ovocnou vůní a plnou chutí. Také mírný zákal (dužnina) je jeho přirozenou a kvalitativně významnou složkou.